Vapaus on näennäistä

Kuntouttava työtoiminta päättyi pandemian rajoitustoimena ensimmäisten joukossa. Myöhemmin sulkeutuivat koulut. Lomautusuutisia on kuultu kiihtyvällä tahdilla julkisen ja yksityisen sektorin etsiessä selviytymiskeinoja koronatilanteessa.

Joku ehkä ajatteli aluksi, että nyt ylireagoidaan. Joku toinen kiljaisi, miten nyt alkaa loma ja jollekin tuli mieleen, kuinkahan kauan tätä kestää. Selviänkö minä taloudellisesti? Sairastunko minä ja jos niin kuinka vakavasti? Kestääkö pää?

Koulujen sulkemisesta aiheutuu lisää huolehdittavaa varsinkin pienten oppilaiden vanhemmille. Kotikoulussa opettaja ei välttämättä havaitse, pysyivätkö kaikki kärryillä, vaan se jää vanhempien tehtäväksi. Kouluruuan puuttuminen lisää perheiden kustannuksia ja vaikeuttaa myös monen perheettömän tilannetta ruuanjakojen päätyttyä. Jos samaan rytäkkään tulee lomalappu tai sairastuminen, saattavat voimavarat ehtyä.

Suomi on vapaa maa – sanotaan ja yhtäkkiä onkin kaikkea muuta. Vapauden illuusio oli erään miehen perustelu vapaaehtoisen sosiaalisen kuntoutuksen puolesta. Kuntouttava työtoiminta oli usein keskeytynyt ja usko omaan pystyvyyteen sitä kautta heikentynyt. Saman illuusion voimalla me kaikki taidamme toimia. On näennäinen vapaus mennä ja tehdä. Työssä ollessa on vapaus mennä töihin. Työttömällä on vapaus olla kotona. Perheellisen vapaus hoitaa lapsiaan suhteessa sinkun vapauteen, nuoren huoleton vapaus ja vanhuksen vapaus. Näennäistä ja illuusiota kaikki.

Jääköhän ihmisen oman tulkinnan varaan, onko vapaa vai kahleissa – vapaa vai pakon edessä? Kaikkea ei aiemminkaan ole saanut tai voinut tehdä. Vapauden illuusioon uskova voi luultavasti paremmin kuin se, jonka on aina pakko. Kriisitilanteissa meistä kenen tahansa voimavarat voivat loppua ja silloin on syytä muistaa, ettei kukaan pärjää vain yksin. Tarvitsemme toisiamme.

Viruksen pyöriessä ympärillä voi hyvällä omalla tunnolla digiloikkia muiden luo. Porin Seudun Työttömien toimintakeskus on suljettu, mutta sosiaalisen median kanavat apposen auki. Myös Föliksen Facebookin ja Instagramin (fölis_pst) kautta löydät yhteystiedot. Loikitaan What’s App- viestien, Google Duo- tai Skype-puhelujen avulla, koska on parempi fiilis, kun on Fölis!