Lapsellista – ja niin terveellistä

 

Nalleja ikkunoissa. Tsemppilauseita parvekelaseissa. Jumalanpalvelus ja bändin klubikeikka verkkovälitteisesti. Kaikki eivät siis ole tyytyneet vain voivottelemaan asiaa, jolle ei meistä kukaan tällä hetkellä mitään voi. Lähikontaktien välttämistä suositeltiin maaliskuun puolessa välissä. Kuun lopussa presidentti Niinistö oli hyvin ihmeissään, etteivät kaikki ihmiset noudata kehotuksia tai ohjeita vaan aina on määrättävä ja käskettävä. Sellaisia me ihmiset taidamme olla. Vai miksi luulette, että meillä on nykyään kypärä- ja turvavyöpakko? Ensin olivat suositukset ja ohjeet, joita perusteltiin meidän oman hyvinvointimme avulla. Ei toiminut. Ainoastaan sakon uhalla suostuimme pukemaan kypärän mopolla ajaessa tai kiinnittämään turvavyön kaupunkiajossa. Joku taisi tästä laulunkin tehdä: ”Sitä saa mitä tilaa!”

Unohdetaan hetkeksi typeryytemme ja ajatellaan positiivisesti. Alun perin lasten mieliä ilahduttamaan lähetettiin maailmalla liikkeelle nallehaaste, jossa ihmiset istuttivat pehmoleluja ikkunoilleen ja parvekkeilleen ohikulkijoiden bongattavaksi. Viimein haaste saapui Suomeenkin ja sosiaalisen median sivustoille alkoi kertyä herttaisia asetelmia nalleineen. Italiassa ihmiset kerääntyivät lisäksi parvekkeilleen laulamaan. Meillä on siihen vielä hiukan viileää, mutta hätä keinot keksii. Teipatut ”kaikki järjestyy”-tyyliset viestit ovat pohjoisen kansan yhteislaulua. Jopa vastapäisen parvekkeen ironinen ”tuskin”-vastaus on osoitus yhteisöllisyydestä ja kuulluksi tulemisesta.

Meistä kaikilla on varmaankin ollut lapsuudessamme nalle. Kai joku pehmolelu sentään jokaisella? Pelkät puulelut ja puolet patterin välissä kuulostaa niin kovin surulliselta. Maailma olisi parempi paikka, jos meillä olisi vähän enemmän rohkeutta kuvitella, leikkiä ja hassutella. Jokainen nalle, jonka näet on odottanut, että juuri sinä huomaisit sen. Jos meneillään oleva pandemia poikii tällaisia muiden ilahduttamiseen tähtääviä asioita, ei se kokonaan huono juttu ole. Filosofi Frank Martelakin muistutti, miten ihmisen oma onnellisuus vahvistuu, kun huolehtii, että ympärillä olevat ovat onnellisia.

Pidetään fyysinen etäisyys, muttei käperrytä ryppyotsaisesti omaan napaan tuijottamaan. Nyt on aika kokea kevät ja nähdä nalle!