Herätys!

Haloo, eihän siellä kukaan enää nuku! Nukkuvien puolue ei tarjoile laihaa soppaa tyhjien lupausten kyytipojaksi. Nukkuva eli ”äänetön” jää myös ilman halpaa makkaraa, mistä johtuen nukkuvien puolueelle äänensä antava on jatkossakin ilman.  Toivotetaanko kauniita unia?

Demokratia toimii vain yksilöiden kautta ja demokratian toteutumista pyritään varmistamaan yleisellä ja yhtäläisellä äänioikeudella. Liian usein kuulee väitettävän, ettei yhdellä äänellä ole merkitystä. Kuitenkin moni muistaa Juha Miedon hävinneen Wassbergille varsin pienellä marginaalilla. Tiedetään. Täysin eri laji, mutta idea on sama. Pienelläkin potkulla – tai yhdelläkin äänellä – palkintokorokkeen järjestys vaihtuu. Koetko, että Sinun elämäntilannettasi ei ole ymmärretty oikein päättävissä elimissä? Millaisia arvovalintoja Sinun mielestäsi pitäisi tehdä? Ja tärkein kysymys – Oletko muistanut äänestää?

Suomessa eduskuntavaaleissa käytetään suhteellista vaalitapaa, jossa äänten lukumäärä ei suoraan kerro yksittäisen edustajan läpimenosta. Kukin puolue saa ehdokkaidensa yhteenlasketun äänisaaliin. Kaikki annetut äänet ovat 100 % Äänestysaktiivisuus on eri asia. Yhden puolueen (tai vaaliliiton) saamat äänet muodostavat %-osuuden kaikista annetuista äänistä. Prosenttiosuuksien perusteella määräytyy, kuinka monta edustajaa kukin puolue saa Suomen Tasavallan eduskuntaan seuraaviksi neljäksi vuodeksi.

Pidetään huoli, että mahdollisimman moni kokee näissä eduskuntavaaleissa demokratiaherätyksen ja nukkuvien puolue kärsii murskatappion

Jätä kommentti