Aktivoidutaan

Helsinkiläinen toimittaja ja tietokirjailija Tuomas Muraja tutustui työttömyysturvan mustaan aukkoon, porsaanreikään, jossa aktiivisuus aiheuttaakin harmeja. Toimittaja oli perustulokokeiluun valittuna saanut 560 euroa kuukaudessa vuosina 2017 ja 2018. Kokeilun päätyttyä hän on joutunut huomaamaan, ettei hänen ammattiaan, kirjoittamista, välttämättä pidetä aktiivisuutta osoittavana työnä. Työhön ei kulu riittävästi aikaa. Kirjoittamisesta maksetut palkkiot taas osoittavat, ettei hän ole työtön. Murajan status vaihtelee siis työttömästä yrittäjään. Asian selvittelyt ja palkkioden maksatukset venyttävät tilipäivien väliä useiksi kuukausiksi. Kuulostaa käsittämättömältä ja on ilmeisesti totta.

Perustulon ideana oli säännöllinen tulo ilman mitään kysymyksiä. Lisätienestiä oli lupa halutessaan hankkia niin paljon kuin onnistuu saamaan. Ajatus vaikuttaa järkevältä ja byrokratiaa keventävältä. Vapaamatkustuskin olisi halukkaille sallittua. Suurin helpottava tekijä perustulokokeilussa oli Murajan mukaan tulojen ennustettavuus. Seuraavassa kuussa tilille ilmestyisi varmuudella reilu viisisataa. Kääntäen voidaan ajatella, että (työttömänkin) ihmisen elämässä epävarmuus huomisesta on yksi suurimmista toimintakykyä lamaavista tekijöistä.

Perustulokokeilu päättyi ja tuloksia on julkistettu. Työllisyyttä kokeilu ei lisännyt, mutta työttömien kokemaa hyvinvointia sillä parannettiin. Stressioireilun, keskittymisen ja terveyden ongelmien raportoidaan vähentyneen kokeilun aikana. Kokeilun euromääräistä hyötyä on vaikea osoittaa, vaikka moni sen rivien välistä pystyy havaitsemaan.  (www.sosiaalivakuutus.fi, Blogi 26.4.2019.)

Tällä hetkellä pyöritellään aktiivisuusehdon täyttämisen edellytyksiä, joihin täysin yksiselitteisen vastauksen löytäminen on neula ja heinäsuovan virkaa hoitavat TE-toimisto ja KELA ”eikuulumeille”-sloganilla pallotellen. Työttömien keskusjärjestön jäsenyhdistys PST ry järjestää työllistymisen edellytysten parantamiseksi Aktiivipajoja kevään ja kesän aikana (Porin Seudun Työttömät ry:n nettisivut). Osallistumisestaan saa todistuksen ja toimittamalla todistuksen omalle työttömyyskassalleen välttää työttömyyspäivärahan leikkauksen tarkastelujaksolta. Hallituksen muodostaminen saattaa tuoda asiaan muutoksia, mutta toistaiseksi aktiivisuusehto on voimassa.

Jätä kommentti