Purjehduksella

 

Maailman myrskyissä elämän pursi saattaa välillä hörpätä vettä ja ensihätään reivataan purjeita. Ellei pursi oikene ja vettä alkaa kertyä kajuuttaan on ryhdyttävä kiivaasti äyskäröimään. Näitä veneilyvertauksia tarjotaan usein kuvaamaan työ- tai työttömyyselämässä eteen tulevia haasteita. Syrjäytyneen ihmisen kohdalla todetaan hänen ajelehtivan ja uraohjuksen katsotaan olevan tiukasti oman purtensa ruorissa.

Yhtä kaikki – samalla merellä seilataan. Elämme yhdessä tässä maailmassa, tänä merkillisenä aikana. Mihin kompassineula osoittaa? Pitäisikö rantautua tai ohjata johonkin poukamaan odottamaan myrskyn laantumista ja kerätä voimia?

Merellä on sääntönä, että hätään joutunutta on autettava. Hukkuva ei huuda, eikä roiski, kerrottiin tietoiskussa. On siis tarkkailtava ympäröivää ulappaa nähdäkseen, ovatko kaikki kunnossa. Emme voi auttaa, ellemme edes havaitse hätätilannetta. Osaisitko sinä pitää kaverin päätä pinnan yläpuolella, kunnes ammattiapu ehtii paikalle? Et kai sentään syvemmälle painaisi?

Kun saa päänsä pinnalle ja voimansa palautumaan, on aika miettiä, miten matka jatkuu tästä eteenpäin. Joskus toteaa, että paatti on ihan purjehduskunnossa ja lähdetään uudella innolla entiseen suuntaan. Ehkä pysähdyksen aikana havaitaan, että olisi viisainta vaihtaa suuntaa, hankkia paattiin parempia varusteita tai etsiä kansimies matkaseuraksi.  Muistathan, että tavoitteita voi tarkentaa ja osaamista vahvistaa harjoittelemalla tai kouluttautumalla. Toisinaan nykyinen kaveripiiri voi olla edistymisen jarruna. Oman itsensä voi löytää myös tekemällä pesäeron tiettyihin tyyppeihin.

Uusiin tuuliin viitataan yleensä silloin, kun ihminen on siirtymässä eteenpäin tai uuteen vaiheeseen elämässään. Vastuu turvallisesta ja miellyttävästä matkasta on laivan kapteenilla, eikä sitä tehtävää kannata delegoida. Kapteenin paikalla teet juuri niin, että oma purjehduksesi on siedettävin mahdollinen tässä elämässä.

Tässä kohtaa Fölis kiittää ja kumartaa jatkaen monta kokemusta rikkaampana määrätietoisesti oman purtensa ohjaimissa. Kanssamatkustaneiden kaivertamat muistot säilyvät sydämissä. Myötätuulta jokaiselle. Pitäkää huolta itsestänne.