Mielenkiintoinen mieli

Mikä sille nyt tuli, ihmettelemme kaverin vetäessä hernettä nenään pikkujutusta. Aika usein asia jää siihen. Tilanteessa olisi kuitenkin mahdollisuus tarkastella oman päättelyketjunsa taustoja. Vaikkei (minulle) ole mitään merkitystä vessapaperirullan asennolla, pienellä myöhästelyllä eikä ainakaan sotkuisella työpöydällä, silti sellaisen vuoksi kaverin käämit paloivat totaalisesti. Onkohan sillä joku ongelma?

Nyt lähestytään ihmisyyden ydintä. Miettiessämme, miksi reagoidaan tietyllä tavalla, tavoitellaan käytöksen ymmärtämistä. Nykyään kovin muodikkaat mindfullness- eli tietoisuusharjoitukset ovat reitti oman itsen ja muiden ymmärrykseen sekä kykyyn pitää oma ja toisen mieli mielessä.

Mentalisaatio on terminä ehkä vieras, mutta ideana mutkaton. Silloin oivalletaan, ettei minun käsitykseni asioista voikaan olla samanlainen kuin muiden. Mentalisaation voi nähdä jopa yhteistyön edellytyksenä. Tarkkailemalla omia tunteitaan ja pyrkimällä havaitsemaan muiden kokemusta, tunteita ja ajatuksia samassa tilanteessa, on selvää, että vuorovaikutus paranee. Tahattomien loukkausten ja sammakoiden lipsauttaminen ehkä vähenevät.

Ristiriidoilta emme ihmisinä tietenkään voi kokonaan välttyä. Toisinaan väsymys ja stressi heikentävät mentalisaatiokykyämme ja aivojen tunnekeskus ikään kuin ylikuumenee. Jäitä hattuun -ohjeelle on siis perusteita. Ylikuumentuneena yhteys loogisen päättelyn alueille pätkii tai pahimmillaan katkeaa kokonaan. Jokaisella on kokemuksia tunteisiin menevistä tilanteista, joissa oma käytös ei ole pysynyt hallinnassa. Tärkeintä kaikessa on silti tahtoa toimia oikein, haluta ymmärtää toisenkin näkökulmaa ja hyväksyä erilaisten tunteiden olemassa olo. Tunteen vuoksi ei ole pakko tehdä mitään. Teko on valinta, tunne on kokemus.

Mentalisaatiokykyään kannattaa kehittää, sillä se suojaa ihmistä ristiriitatilanteissa sekä auttaa turvallisen kiintymyssuhteen luomisessa. Usein puhutaan vanhemman kyvystä tulkita lapsensa tarpeita, mutta arvattavasti mentalisaatio hyödyttäisi muissakin ihmissuhteissa.

https://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/harjoitukset  Linkin takaa löytyy helppoja valmiita harjoituksia tehtäväksi milloin vain.

Jätä kommentti